diumenge, 25 de febrer del 2018

1886: el pare



Amb serra d’or els angelets serraren
eixos turons per fer-vos un palau.
Reina del Cel que els Serafins baixaren,
deu-nos abric dins vostre mantell blau.


El meu pare 

Fill d'en Joan Rius i la seva esposa Rosa. Bé, els pares ben bé, no ho eren, el pare era adoptat.
Els meus avis paterns de joves vivien a:
Selma: Antic poble del Municipi d’Aiguamúrcia (Alt Camp), situat a 743 m alt. al sector oriental del terme, sota el puig de Selma (801 m alt) presidit per les mines del castell de Selma. Aquest es ja esmentat el 977, i prop seu hom erigí l’esglèsia de Sant Cristòfol, que fou la parròquia del lloc. El 1142 el castell fou donat als templers, i el 1171 el bisbe de Barcelona els cedí també la parròquia, on crearien la comanda de Sant Cristòfol de Selma. Extingit l’ordre templer (1312), passà als hospitalers del gran priorat de Catalunya, que continuaren nomenant-hi comandadors fins a finals del segle XVIII. El terme de Selma tenia 49 focs el 1358, molts d’ells establerts al Pla de Manlleu. El 1900 tenia uns 1700 habitants, força disseminats per tot el terme. Modernament està abandonat. Els seus habitants poc a poc s'han desplaçat "El Pla de Manlleu"

Castell de Selma

Cliqueu l'enllaç per veure una mica de història de la desapareguda "Selma"
http://www.tarragona-goig.org/altcamp/municipisalt/plamanlleu.htm

Els avis tenien noies, Maria i Angeleta. L’avi Rius volia un hereu i va decidir afillar-se un noi de la Casa de la Caritat de Barcelona. L’afillaren de petit, encara no havia complert un any. Quan a la Casa de la Caritat entregaren el pare, ja l’havien bateixat es deia Joan Lomas, el segon cognom, l’imposava la Casa de la Caritat: Ventura, constava nascut el 10 de març de 1885. Així el petit es digué Joan Lomas Ventura. Quan Joan arribà a la seva nova casa, les seves germanes tenien sis anys Maria i dos Angeleta, si fa, no fa. Eren els primers mesos de 1886.
Joan va créixer, i la seva primera feina va ser de carreter. Transportava vi amb el carro. Va posar-se malalt i anà a fer salut en un poblet del Panedés, a l’Almúnia, on així que va estar una mica recuperat es col·locar de mosso a Cal Bullingues. Treballant allà va conèixer els propietaris de Can Miquel de les Planes i li oferiren un tracta força ventatjós de parces, amb absoluta responsabilitat de la finca.
Va proposar-ho a la família i decidiren deixar Selma, per instal·lar-se a Can Miquel. Aproximadament corria l’any 1906. Joan va continuar treballant amb el negoci de transport de vi, i així, anant i venint de Barcelona va conèixer a Matilde. 

Vaig néixer a l'Era de la llum elèctrica
A la masia on aniria a neixer, però encara no hi havia llum ni aigua. L'aigua la preniem del pou i a rentar la mare anava al riu. El segle XX, és un segle de descobertes científiques, d'inventiva i de voluntad d'avançada humana.
Thomas Eddison (Milan- Ohio 1847- Orange, Nova Jersey, 1931) inventó nord-americà. Autodidacte, el 1863 començà a treballar com operador telegràfic a la Western Union Company, estudiant i experimentant durant els seus lleures.
El 1868, enregistrà la seva primera patent, un parell enregistrador per a les votacions. Els anys immediatament subseguents dissenyà un teletip i perfeccionà el sistema del telègraf automàtic. Col·laborà amb Chistopher I Sholes en la construcció de la seva primera màquina d’escriure, i aconseguí que el telèfon de Bel adquirís una aplicació pràctica generalitzada en incorporari el microfón de carbó (1877-78). El 1870 instal·là a Menlo Park (Nova Jersey) els laboratoris d’investigació d’on sortien la major part dels seus nombrosos invents (enregistrà més de mil patents al llarg de la seva vida). Destacarem el Kinetoscope (1891), diversos tipus de dinàmos i motors, i un tipus d’acumulador alcalí, molt empreat actualment (1900-10).
Presentà a la primera exposició de l’electricitat a París (1881), l’estudi d’una instal·lació global d’il·luminació empreant làmpades d’incandescència, que fou ràpidament adaptat els EUA i per molts estats d’Europa com a sistema d’enllumanament púlic.
El 1927 fou nomenat membre de l’academia de ciències nord-americana.
Eh que vaig néixer en un món apassionant?